Gajeta Falkuša

13.jpg

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske zaštitilo je kao nacionalno kulturno dobro nematerijalne baštine iskustvo tredicionalnog povijesnog ribarskog broda Komiže – gajete falkuše.

Komižani koji su tradicionalno kroz povijest ribari, bili su poznati kao prvi ribari pučine, otvorenog mora koje je kroz povijest predstavljalo veliku opasnost kako zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta tako i zbog opasnosti od napada gusara. Stoljećima su Komižani živjeli od mora i sukobljavali se sa tim opasnostima jer drugog izbora nisu imali. Za takvu vrstu ribarenja i preživljavanja bilo je potrebno imati brzi, okretni brod koji može prenijeti dosta tereta. Tako je kroz povijest rođena Falkuša, jedinstveni tradicionalni ribarski brod iz Komiže na otoku Visu. Brod je to iznimnih maritimnih sposobnosti koji je jedinstven zbog toga što u sebi krije 2 broda, niski brod pogodan za ribolov i visoki brod pogodan za jedrenje i prijevoz tereta. Ime Falkuša je dobio zbog toga „Folki“, bočnih stranica koje su omogućavale ovu transformaciju.

Iako tradicionalan brod na kojega su komižani jako ponosni, brod je bio na rubu propasti, nestanka. Tako je u velikom nevremenu u uvali Porat na otoku Biševu 25. kolovoza 1986. potopljena zadnja gajeta Falkuša imena „Cicibela“. Višestoljetno iskustvo, znanje i tradicija spašeni su u zadnji tren osobnim angažmanom profesora Joška Božanića koji je pokrenuo akciju spašavanja ostataka Cicibele. Punih 11 godina profesor Joško Božanić i Velimir Salamon profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu istraživali su falkušu do najmanjih detalja. To istraživanje uključilo je sve aspekte važne za halijeutičku kulturnoantropološku interpretaciju koja je uključila jezik, leksik, oralnu književnost, ribarsku povijest, toponimiju i antroponimiju, brodogradnju, umijeće plovidbe, tradicionalnu vremensku prognozu, umijeće ribolova, gastronomiju.

Godine 1997. obnovljena je u okviru znanstvenoistraživačkog projekta Kulturne ustanove Ars halieutica u Komiži gajeta falkuša „Comeza-Lisboa“ radi sudjelovanja na svjetskoj izložbi u Lisabonu. Bila je to prva falkuša koja je izgrađena nakon dugo godina. Njeno porinuće bio je povijesan trenutak za Komižu čime je stoljetna ribarska tradicija, znanje i vještina spašena od zaborava.

Danas u Komiži postoje 4 gajete falkuše: „Comeza-Lisboa“, „Mikula“, „Palagruža“ i „Molo“, ova zadnja je mala falkuša koju djeca Komiže koriste kako bi kao mali usvojili ribarske vještine i znanje.

NOVOSTI!

linija.jpg
Clear Sky

23.95°C

Komiža

Clear Sky
Vlaga: 64%
Vjetar: 1 METER/SEC