Izložba "Plasticamente-Plastična noćna mora"

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u sklopu međunarodnog projekta „ML REPAIR“ u periodu od 30.5. do 12.06. u Posjetiteljskom centru Geoparka postaviti će izložbu "Plasticamente-Plastična noćna mora".

Izložba je to koja je postavljana u Rijeci, Dubrovniku, Zadru, a sada i u Komiži.

Građani će imati priliku istražiti kako naša mora izgledaju ispod površine, što se sve u njima krije i kakav utjecaj na morski ekosustav ostavlja čovjek.

Izložba donosi interaktivne eksponate načinjene upravo od plastike, a osnovni cilj je proširiti svijest o opasnosti pretjerane konzumacije jednokratne plastike, kao i nikada veću potrebu za adekvatnim odvajanjem i zbrinjavanjem plastičnog otpada. Procjenjuje se da oko 80% morskog otpada dolazi iz kopnenih izvora i od aktivnosti s kopna, dok oko 20% otpada u moru završava kao rezultat (neodgovornog) pomorskog prometa i ribarstva. Prema Programu Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), samo 15 % morskog otpada pluta na morskoj površini; dodatnih 15 % ostaje u vodenom stupcu, a 70 % nalazi se na morskom dnu. Trenutačne procjene pokazuju da danas u oceanu ima više od 150 milijuna tona plastike. Ako se ništa ne promijeni, do 2025. godine ocean će sadržavati 1 tonu plastike na svake 3 tone ribe, a do 2050. oceani bi mogli imati više plastike nego ribe, a sve veću opasnost po morske i kopnene ekosustave, ali i zdravlje čovjeka, predstavlja i mikroplastika.

Osim postavljanja izložbe, Udruga Sunce Split će sa Osnovnom školom Komiža organizirati i edukativne radionice za djecu. Edukatorice Udruge Sunce dizajnirale su dinamičan i inspirativan edukativni program koji za cilj ima djecu senzibilizirati upravo za navedene probleme. Kroz igru i istraživanje, naši najmlađi najviše uče.

Pojedinac sam može doprinijeti smanjenju problema. Svaki put kada idemo na plažu ili se nalazimo u blizini mora, potrebno je osvijestiti kakvu štetu slučajno zalutali komad plastike, boca, omot od sladoleda, plastična vrećica, ležaji na napuhivanje, čaše i slično mogu prouzročiti za morski ekosustav, a time posljedično i zdravlje i sigurnost ljudi. Uživaj u plaži, ali je i ostavi čistom. Svaki put kad kreneš s plaže, pokupi dio otpada bilo da je tvoj ili tuđi!

018 plastica 01

NOVOSTI!

linija.jpg
Overcast Clouds

15°C

Komiža

Overcast Clouds
Vlaga: 67%
Vjetar: NNE u 2.1 METER/SEC