Geopark Viški arhipelag postao je član UNESCO-ve Svjetske mreže geoparkova!

Izvršni odbor UNESCO-a odobrio je imenovanje osam novih područja kao nove geoparkove koji prikazuju geološku raznolikosti planeta. Izvršni odbor također je odobrio proširenje tri postojeća Geoparka.
Uz ovogodišnje dopune, broj geoparkova u Globalnoj mreži geoparkova sada iznosi 147 iz 41 zemlje.
Uz 5 geoparkova iz Kine, 1 iz Čile-a, 1 iz Ekvadora, 1 iz Norveške, 1 iz Peru-a i 1 iz Španjolske, proglašen je i drugi geopark u Hrvatskoj - Geopark Viški arhipelag.

Viški arhipelag Globalni geopark UNESCO-a smješten je uz obalu Hrvatske, kojeg čine neke od najstarijih stijena na Jadranu. U sjeveroistočnom dijelu arhipelaga nalaze se velike pješčane naslage formirane od jakih vjetrova u ledenom dobu, kada su se također stvorile nekoliko jedinstvenih spilja i kopnenih formacija. Prije naglog porasta razine mora prije otprilike 12.000 godina ovi su otoci bili mnogo veći i prošireni za oko više od 20 milja. Na takvom proširenom području, na području Male Palagruže, arheolozi su otkrili kamenolome od kremena koji se koristio za proizvodnju ranih alata, za koje se vjeruje da su ih izrađivali prvi stanovnici otoka prije oko 8.000 godina. Neke od najpoznatijih lokaliteta na ovom arhipelagu su Modra špilja i Medvidina špilja.

UNESCO logo

NOVOSTI!

linija.jpg
Overcast Clouds

15°C

Komiža

Overcast Clouds
Vlaga: 67%
Vjetar: NNE u 2.1 METER/SEC